
May 21st 2024
Σπίλοι (Ελιές) Και Όγκοι Δέρματος – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το δέρμα είναι το εξωτερικό περίβλημα του σώματος, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όργανα αφού επιτελεί λειτουργίες όπως η προστασία και η θερμορρύθμιση. Σε αυτό συχνά αντικατοπτρίζονται οι εσωτερικές λειτουργίες του σώματος. Συναισθηματικές καταστάσεις εκδηλώνονται με εκζέματα και εφίδρωση ενώ διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως ο λύκος εκφράζονται με εξανθήματα. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω τις έντονης ηλιοφάνειας εμφανίζονται συχνότερα δερματικές βλάβες σε σχέση με παλαιότερα, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία με τη καθημερινή χρήση αντιηλιακών. Οι βλάβες του δέρματος κυμαίνονται από απλές καλοήθεις βλάβες όπως οι σπίλοι/ ελιές εώς πιο σοβαρές κακοήθειες όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.
◈ Σπίλοι – η πιο γνωστή δερματική βλάβη
Οι σπίλοι είναι οι απλές ελιές, μια από τις πιο συχνές δερματικές βλάβες, και έχουν κατεξοχήν καλοήθη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή ενός ανθρώπου. Τους αφαιρούμε για καθαρά αισθητικούς λόγους.
Οι σπίλοι δημιουργούνται από τον πολλαπλασιασμό των μελανινοκυττάρων και χοριακών σπιλοκυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος. Εμφανίζονται σαν μια μαλακή επίπεδη ή θολωτή βλάβη και το χρώμα τους κυμαίνεται από καφέ εώς σκούρο μαύρο.
◈ Άτυποι – Δυσπλαστικοί σπίλοι
Οι άτυποι σπίλοι διαφοροποιούνται στην εμφάνιση σε σχέση με τις απλές ελιές. Έχουν ανώμαλα όρια και περιέχουν διάφορα χρώματα από ροζ εώς σκούρο καφέ. Υπάρχει αυξημένο ρίσκο εξαλλαγής των σπίλων αυτών σε μελάνωμα – κακοήθεια για αυτό το λόγο θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά από εξειδικευμένο ιατρό.
Μερικοί άνθρωποι που έχουν πολλαπλούς σπίλους άνω των 50-100 φέρουν μια κληρονομούμενη διαταραχή «το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων – μελανώματος». Τα άτομα αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσπλαστικών σπίλων και μελανώματος, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου όπως ο παγκρεατικός καρκίνος. Έτσι, κρίνεται επιτακτική η συχνή παρακολούθηση των ασθενών αυτών από πλαστικό χειρουργό και η χειρουργική αφαίρεση και βιοψία των ύποπτων βλάβων.
◈ Άλλες καλοήθεις βλάβες του δέρματος
Άλλη πολύ συχνή καλοήθη βλάβη του δέρματος είναι τα αιμαγγειώματα. Αποτελούν μια άθροιση ανώμαλων μη λειτουργικών αγγείων στο δέρμα. Έχουν τη μορφή ενός κόκκινου μαλακού οζιδίου μικρού μεγέθους. Αφαιρούνται χειρουργικά για αισθητικούς λόγους.
Η Επιδερμιδική Κύστη αποτελεί επίσης μια συχνή ανωμαλία που πατατηρείται στο δέρμα. Αποτελεί έναν σάκο με ομαλά όρια που περιέχει νεκρά κερατινοκύτταρα. Δημιουργείται σε σημεία τραυματισμού ή φλεγμονής του δέρματος.
Τα λιπώματα είναι επίσης μια καλοήθης βλάβη του δέρματος. Αποτελούν αθροίσεις λιπώδων κυττάρων κάτω από το δέρμα και πολλές φορές εμφανίζονται σε άτομα με κάποια γενετική προδιάθεση. Το πρόβλημα που δημιουργούν είναι κυρίως αισθητικό και η αντιμετώπισή τους χειρουργική.
◈ Κακοήθεις βλάβες δέρματος
Οι πιο συχνοί κακοήθεις όγκοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Υπάρχει ποικιλομορφία στην εμφάνισή τους ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο. Συνήθως εμφανίζονται ως μια θολωτή, υπεγερμένη και συχνά εξελκωμένη βλάβη.
Το μελάνωμα είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κακοήθεια που απειλεί άμεσα τη ζωή. Δημιουργείται από κακοήθη εξαλλαγή των μελανινοκυττάρων του δέρματος. Μορφολογικά η βλάβη μοιάζει με σπίλο, μόνο που είναι πιο σκουρόχρωμη, ασύμμετρη και με ακανόνιστα όρια. Η αντιμετώπιση όλων των κακοήθων όγκων του δέρματος γίνεται σε πρώτη φάση χειρουργικά από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.